520

Houtskeletbouw

Zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen biedt houtskeletbouw heel wat mogelijkheden en voordelen.

Zoals de naam het al zegt, is houtskeletbouw een manier van bouwen waarbij je een houten skelet of frame maakt dat daarna dienst doet als muur, tussenwand, vloer of plafond. Het skelet bestaat uit een onderregel, een bovenregel en daartussen de ribben. Tussen die ribben kan je isolatiemateriaal aanbrengen waarna je het skelet afwerkt met bv. multiplex, spaanplaten, OSB, gipskartonplaten, cementplaten... afhankelijk van de functie van het houten frame. Eventuele leidingen kan je wegwerken in een technische spouw in de vloer of in de wand.

De houtskeletbouwconstructies kunnen op de werf zelf opgemeten, verzaagd en in elkaar getimmerd worden, of zijn prefabwanden die vervolgens op de werf gemonteerd worden.

Wist je dat... 

... houtskeletbouw gebruikt wordt in zowel nieuwbouwwoningen als in verbouwingen en totaalrenovaties?

 

De afwerkingsmogelijkheden bij houtskeletbouw zijn identiek als die van een gemetselde woning. Van buitenaf zie je geen enkel verschil aangezien het houten skelet kan afgewerkt worden met de materialen die jij verkiest: baksteen, buitenpleister, gevelplaten, houten gevelbekleding… Voor de afwerking in het huis worden doorgaans gipskartonplaten gekozen.
 

in zee gaan met een gespecialiseerde architect houtskeletbouw?

neem gerust contact op voor een eerste overleg

057

Waarvoor kan je houtskelet- bouw gebruiken?

Voor alles. Jawel, je leest het goed. De mogelijkheden van houtskeletbouw zijn zo goed als eindeloos: van courante toepassingen zoals een aanbouw aan je woning, een optopping tot complete woningen die in houtskeletbouw zijn opgetrokken.

Houtskeletbouw is zelfs de ideale oplossing als je maar een heel klein stukje muur of een hoekje moet bouwen net naast een groot raam van je uitbouw bijvoorbeeld . Door de eenvoudige manier van bouwen heb je minder verschillende vaklui nodig om dat hoekje af te werken, wat voor een pak minder (ver)bouwstress zorgt.

Daarnaast zijn ook hybride vormen mogelijk: daarbij wordt houtskeletbouw gecombineerd met klassieke bouwtechnieken zoals snelbouwers of houtmassiefbouw

Wat is het verschil tussen houtmassiefbouw & houtskeletbouw?

Houtskeletbouw en houtmassiefbouw zijn twee totaal verschillende technieken. Bij houtskeletbouw wordt een houten frame gemaakt waarbij isolatiemateriaal aangebracht wordt tussen de ribben van het skelet. Bij houtmassiefbouw wordt met massieve houten panelen gewerkt.

Beide technieken kennen heel wat toepassingen en worden gebruikt voor zowel volledige woningen als het optrekken van een aanbouw. Afhankelijk van je specifieke noden en je budget kan de ene of de andere techniek de beste oplossing zijn. 

Houtskeletbouw

  • Houten frame
  • Prefab op de werf gemaakt en gemonteerd
  • Maximale flexibiliteit: leidingen en kabels worden in een spouw verwerkt
  • Minder massa: extra isolatie nodig
  • Af te werken op de werf met materialen naar keuze. Ideaal voor zelfbouwers. 

Houtmassiefbouw

  • Massieve houten panelen/wanden
  • Prefabwanden worden in de fabriek op maat gemaakt en gefreesd
  • Op voorhand bepalen waar leidingen, stopcontacten, ... komen
  • Grote massa: isoleert zeer goed
  • Nadat de panelen gemaakt zijn, gaat het zeer snel: in enkele dagen een volledig huis opgetrokken

contacteer ons voor een eerste gesprek en advies op maat van jouw (ver)bouwproject

221

Voordelen houtskeletbouw:

  • Hét grote voordeel van houtskeletbouw is de snelheid. Zo kan je op voorhand de ramen opmeten zodat ze al gemaakt kunnen worden. Bij klassiek metselwerk gebeurt dat achteraf.
  • Aangezien hout een hernieuwbaar materiaal is, is houtskeletbouw ook een ecologische bouwtechniek.
  • Nog een duurzaam voordeel: houtskeletbouw is ideaal als je extra wil isoleren, wat dus zeer interessant is bij passiefbouw. Bovendien leidt die extra isolatie niet tot verlies aan woonruimte. De isolatiekern komt tussen de stijlen en kan aangevuld worden met isolatie aan zowel de buiten- als binnenkant. 
  • De architecturale toepassingen en afwerkingsmogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.
  • Dankzij het lichte gewicht is het de ideale techniek voor uitbreidingen zoals een optopping.
  • Voor zelfbouwers is houtskeletbouw een dankbare techniek aangezien ze zelf de isolatie en/of afwerkingsplaten aan de binnenkant kunnen plaatsen. 
088

Nadelen houtskeletbouw:

  • In vergelijking met bv. houtmassiefbouw heeft een houten skelet minder massa. Dat betekent dat de ruimte sneller zal opwarmen en afkoelen bij grote schommelingen van de buitentemperatuur. Dit kan je evenwel oplossen door extra isolatiemateriaal of extra massa te voorzien. Zo kan je de gevels afwerken met (bak)stenen of bv. een groendak aanleggen…

Is houtskelet- bouw goedkoper?

Als je geen zelfbouwer bent, is houtskeletbouw niet per se goedkoper dan een traditioneel gemetselde woning.
Ben je wel een zelfbouwer, dan kan je ook zelf een deel van de werken uitvoeren, wat je bouwbudget aanzienlijk zal drukken.

De totale prijs van een woning, totaalrenovatie, aanbouw of optopping in houtskeletbouw hangt af van je specifieke bouwproject, de gekozen afwerkingsmaterialen, enz. 
 

057

FISH: jouw houtskeletbouw architect 

Totale ontzorging zit in ons DNA. Als ervaren gids begeleiden we je door elke stap van jouw (ver)bouwproject. Dankzij onze ruime ervaring met houtskeletbouw in zowel nieuwbouw- als renovatie- en verbouwprojecten, staan we aan jouw zijde met tips & advies en brengen we je in contact met ervaren houtskeletbouwaannemers. 

Marie en Emily
Kind met kreeft