Houtmassiefbouw is een bouwtechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van massieve houten structuren. Het bekendste voorbeeld is de klassieke blokhut waarbij houten stammen of balken op elkaar gestapeld en in elkaar gepast worden. Het is een vaak gebruikte techniek in koudere streken omdat de grote massa van het hout de warmte binnenhoudt.
Vandaag kent houtmassiefbouw veel bredere toepassingen dan de blokhut en is het een techniek die wordt toegepast in zowel nieuwbouw en totaalrenovaties als voor een uitbouw. In een fabriek worden grote houten panelen op maat gemaakt – zowel voor muren als voor vloeren en plafonds – die dan in één stuk naar de werf vervoerd worden. In die geperste plaat worden ook alle sleuven en openingen gefreesd voor alle afvoeren, stopcontacten en leidingen… Er komt dus wel wat voorbereiding bij kijken, maar eenmaal op de werf, gaan de werken heel snel vooruit. In enkele dagen is je huis opgetrokken!
benieuwd naar de mogelijkheden van houtmassiefbouw voor jouw (ver)bouwproject?
stuur ons een bericht voor een vrijblijvend gesprek
Welke materialen worden gebruikt bij houtmassief- bouw?
Tegenwoordig wordt vooral gebruik gemaakt van CLT houtmassiefbouw. CLT staat voor ‘cross laminated timber’ of ‘kruislings gelamineerd hout’. Dit zijn grote houtplaten die bestaan uit verschillende kruislings tegen elkaar gelijmde houtlagen. CLT combineert 2 grote troeven: het is een relatief licht én zeer sterk materiaal.
Dankzij de grote massa van de houten panelen biedt houtmassiefbouw een uitstekende isolatie. In de winter blijft het binnen langer warm, in de zomer blijft het aangenaam koel. Dat betekent dat er veel minder isolatiemateriaal nodig is en je energiekosten zakken. De buitenkant van je woning kan afgewerkt worden met de materialen die jij verkiest: baksteen, buitenpleister, gevelplaten, houten gevelbekleding… Binnenin blijft de houten structuur vaak zichtbaar omdat die esthetisch is en een zeker gevoel van warmte uitstraalt.
Wat is het verschil tussen houtmassief & houtskelet?
Houtskeletbouw en houtmassiefbouw zijn twee totaal verschillende technieken. Bij houtskeletbouw wordt een houten frame gemaakt waarbij isolatiemateriaal aangebracht wordt tussen de ribben van het skelet. Bij houtmassiefbouw wordt met massieve houten panelen gewerkt.
Beide technieken kennen heel wat toepassingen en worden gebruikt voor zowel volledige woningen als het optrekken van een aanbouw. Afhankelijk van je specifieke noden en je budget kan de ene of de andere techniek de beste oplossing zijn.
Houtmassiefbouw
- Massieve houten panelen/wanden
- Prefabwanden worden in de fabriek op maat gemaakt en gefreesd
- Op voorhand bepalen waar leidingen, stopcontacten… komen
- Grote massa: isoleert zeer goed
- Nadat de panelen gemaakt zijn, gaat het zeer snel: in enkele dagen een volledig huis opgetrokken
Houtskeletbouw
- Houten frame
- Prefab of op de werf gemaakt en gemonteerd
- Maximale flexibiliteit: leidingen en kabels worden in een spouw verwerkt
- Minder massa: extra isolatie nodig
- Af te werken op de werf met materialen naar keuze. Ideaal voor zelfbouwers
contacteer ons voor een kennismakingsgesprek en advies op maat van jouw (ver)bouwproject
Voordelen houtmassiefbouw:
- Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbaar materiaal en de productie van houten bouwmaterialen heeft over het algemeen een lagere koolstofvoetafdruk dan veel andere bouwmaterialen. Bij houtmassiefbouw wordt uitsluitend met FSC-hout gewerkt
- Energie-efficiëntie: dankzij de uitstekende isolerende eigenschappen van hout is je woning beter geïsoleerd en bespaar je op je energierekening, zowel voor verwarming als voor koeling.
- Snelheid van de bouw: houtmassiefbouw maakt gebruik van vooraf gefabriceerde houten panelen of balken, wat de bouwtijd verkort. Zo kan je kosten besparen en je verbouw-, renovatie- of bouwproject sneller afwerken.
- Duurzaamheid en hernieuwbaarheid: massief hout is een duurzaam bouwmateriaal dat lang meegaat en goed bestand is tegen slijtage en weersinvloeden. Het is ook relatief eenvoudig te onderhouden. Bovendien kan hout worden hergebruikt of gerecycleerd, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en het verminderen van afval.
- Esthetische veelzijdigheid: hout biedt een warme en natuurlijke uitstraling en kan gebruikt worden voor zowel traditionele als moderne architecturale ontwerpen.
- Gezond binnenklimaat: door zijn vochtregulerende eigenschappen draagt hout bij aan een gezonder binnenklimaat. Het absorbeert en geeft vocht geleidelijk af, wat kan helpen bij het handhaven van een aangename luchtvochtigheid in een gebouw.
- Geluidsisolatie: hout heeft goede geluidsisolerende eigenschappen, wat helpt om geluidsoverdracht tussen ruimtes te verminderen.
Nadelen houtmassiefbouw:
Zoals elke bouwtechniek heeft ook houtmassiefbouw enkele nadelen. Massieve houtbouw is niet per se goedkoper dan andere technieken en biedt minder flexibiliteit op de werf dan bv. houtskeletbouw. Alle leidingen, stopcontacten, enz. worden in de fabriek al in de platen gefreesd.
Met een goed onderbouwd stappenplan hoeft dat evenwel geen onoverkomelijke hindernis te zijn. Samen met jou gaan we stap voor stap door jouw (ver)bouwtraject zodat je huis helemaal aan je wensen beantwoordt.
Wat is de prijs van houtmassief- bouw?
De totale prijs van een woning, totaalrenovatie of aanbouw in houtmassiefbouw hangt af van je specifieke bouwproject, de gekozen afwerkingsmaterialen, enz. Hoewel de techniek niet per se goedkoper is dan andere bouwtechnieken, biedt ze ook besparingsmogelijkheden: zo zal je minder moeten isoleren en minder energie verbruiken eenmaal je woning is afgewerkt.
FISH: jouw houtmassiefbouw architect
Totale ontzorging zit in ons DNA. Als ervaren gids begeleiden we je door elke stap van jouw (ver)bouwproject. Dankzij onze ervaring met houtmassiefbouw in zowel nieuwbouw- als renovatie- en verbouwprojecten, staan we aan jouw zijde met tips & advies en brengen we je in contact met ervaren houtmassiefbouwaannemers.